El petroli avui dia circula com un producte més en aquest món boig d'exportacions importacions; molt necessàries per a la globalització i modernització, i sovint innecessàries i sobretot molt sotmeses a les lleis del capitalisme.
El petroli s'ha convertit, a causa del desenfrenat consumisme encapçalat per part d'Europa i Amèrica del Nord, en un dels béns més cobejats i necessitats per la societat moderna. El control del flux de petroli per part de les principals potències ha fomentat tot tipus de pactes de comerç, o fins i tot, la generació de conflictes armats.
Alhora també, ha generat un augment exponencial de poder i riqueses de països que en són generadors. Clars exemples d'aquest creixement el trobem en alguns països de l'Orient Mitjà.
A continuació podem veure una taula on es mostren els països que són principals productors de petroli del món, sota la medició de milers barrils/dia a dades de l'any 2012.
Miguel Ángel Boggiano (2013, Maig 19) Los 15 países que más petróleo producen. Recuperat 20 de desembre 2013 a: http://www.cartafinanciera.com/tendencia-actual/los-15-paises-que-mas-petroleo-producen/
Com podem veure, Arabia Saudita, els Estats Units i Rúsia encapçalen amb gran diferència la llista de productors de petroli. Arabia Saudita forma part del grup de paísos productors de petroli esmentats abans, que pertanyen a l'Orient Mitjà. A comentar també el cas d'Irak, que des de l'invasió dels Estats Units ha augmentat la seva producció de petroli un 25%.
D'altra banda, la producció de petroli d'Irán s'ha vist reduïda des de les sancions de venta de petroli imposades per els EEUU al país àrab.
A continuació podem veure uan taula on es mostren els principals països consumidors de petroli del món.
Miguel Ángel Boggiano (2013, Maig 19) Los 15 países que más petróleo producen. Recuperat 20 de desembre 2013 a: http://www.cartafinanciera.com/tendencia-actual/los-15-paises-que-mas-petroleo-producen/
Quan parlem de consumidors de petroli, parlem de la majoria de les potències mundials. Així doncs, Estats Units, la China, Japó i l'Índia encapçalen la classificació. Els Estats Units centra tota l'atenció de la llista al duplicar en consum al segon. Tot i que estem parlant d'un dels països que produeix més petroli del món, en consumeix moltíssim més del que produeix. Aquest és, sens dubte, un bon motiu per el qual EEUU centra la seva preocupació en mantenir certa pressió política i militar a l'Orient Mitjà.
La China, com a país emergent, i candidata a potència mundial, també consumeix molt més del que produeix. Un altre aspecte a destacar d'aquesta última llista, és la presència de països d'Europa; que tot i no ser productors, representen el desenvolupament i el consumisme de la societat d'avui dia. Alemanya, França i Itàlia formen part del grup de màxims consumidors de petroli.
En aquesta, darrera llista, es poden observar els països que posseeixen una reserva important de petroli, i per tant i més important encara, són països que potencialment es poden convertir en màxims productors de petroli o si més no, augmentar les quantitats produïdes.
Miguel Ángel Boggiano (2013, Maig 19) Los 15 países que más petróleo producen. Recuperat 20 de desembre 2013 a: http://www.cartafinanciera.com/tendencia-actual/los-15-paises-que-mas-petroleo-producen/
Podem observar al capdavant de la llista, a Venezuela, l'Arabia Saudita, Canadà, seguits per alguns dels països que conformen l'Orient Pròxim, Iran, Iraq, Kuwait o els Emirats Àrabs. Estem parlant de països que posseeixen un dels béns o recursos naturals més valuosos de l'era actual. Font d'energia necessària dels països més desenvolupats.
Venezuela és el país amb més reserves de petroli. Fet que ens convida a reflexionar entre les desavinences que hi ha hagut els últims anys entre els governs veneçolà i nord-americà. Tot i això, Venezuela i els Estats Units mantenen un tracte constant, al ser la potència mundial el més important comprador de petroli del país sud-americà.
No hay comentarios:
Publicar un comentario