miércoles, 30 de diciembre de 2009

Competència comunicativa

 Com hem anat treballant al llarg de tot el curs, aprendre una llengua, no només és aprendre el codi i les paraules, sinó saber adaptar i utilitzar aquest codi com calgui depenent la situació en la que ens trobem.

Tal com diu Loayza, aquesta competència és integral perquè també inclou actituds, valors i motivacions relacionades amb la llengua, tot això està clar dins un context social.

Llavors la competència comunicativa no només és l’habilitat de la llengua, sinó també saber-se situar i adaptar a les formes socials, culturals i ideològiques de la mateixa llengua en diferents contextos socials. Podríem és manifesta en els sistemes primaris i secundaris.


- Sistemes primaris: És a dir la comunicació quotidiana. Aquella comunicació que es requereix en el dia a dia d’una societat.

- Sistemes secundaris: Aquest sistema és més complex i requereix d’un major esforç cognitiu de codificació i descodificació, ja que comporten una adaptació de la llengua depenent el context social.



Segons Gumperz i Dell Hymes, la definició de competència comunicativa seria: "terme més general per definir la capacitat comunicativa d’una persona, capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l’habilitat per utilitzar-la".

Components de la competència comunicativa:
1- Components lingüística/gramatical: Codi lingüístic.
2- Competència sociolingüística: Regles socioculturals d’una situació comunicativa.
3- Competència discursiva: Capacitat per entendre i redactar textos coherents de qualsevol gènere.
4- Competència estratègica: Capacitat per utilitzar tècniques verbals i no verbals pe a millorar la comunicació.

Valoració personal
És molt interessant i ben cer que la competència comunicativa no comprèn només el domini de la llengua lingüísticament parlant. Un bon domini de la llengua comprendria una bona utilització i adaptació d'aquesta dins dels diferents contextos socials i depenent dels recurs que s'utilitzi, és a dir, un ús culte o col·loquial de la llengua i també un bon ús escrit i parlat de la llengua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario